DONATEURSDAG 2022

1 oktober 2022

Alle donateurs zijn/waren uitgenodigd voor onze jaarlijkse donateursdag. Dit keer in het Nederlands Transport Museum:

 

 Dit jaar kon iedereen met interesse langs komen!

Aviation Collectors Fair 2022

September 2022

Iedereen wordt uitgenodigd voor:

 

Blad 40

September 2022

Blad 40 is weer naar onze donateurs verstuurd, samen met de uitnodiging voor onze donateursdag op 1 oktober.

 

                             

Expositie MEIDAGEN 1940 - De strijd in de lucht

Mei 2022

We mogen weer. En we beginnen meteen met een herdenking:

Onze donateurs worden uitgenodigd voor de opening op de 13e mei.


 

 

En heel Nederland is welkom op de 14e, als wij bij Stichting Crash acte de présence geven.

 

 

G1 Informatie 39

December 2021

G1 Informatie 39 ligt bij onze donateurs op de mat!

Vorderingen met het instrumentenpaneel, wat nu als Anthony Fokker wel succes gehad had bij de Amerikaanse luchtmacht. En nog veel meer...

Veel leesplezier!

 


 

 

Over de pogingen de Amerikaanse luchtmacht te interesseren... Lees verder in het blad!

 

G1 Informatie 38

Augustus 2021

G1 Informatie 38 is uit!

Buitenlandse specificaties vormden de kern van de Nederlandse vliegtuig en een inkijkje in het betere boekhouden. En nog veel meer...

Veel leesplezier!

 

 

 

Webshop assortiment

Maart 2021

We missen jullie: De gesprekken aan de stand; de ontmoetingen op de donateursdag. Daarom hier maar een foto van een virtuele stand met een aantal actuele artikelen die nog steeds leverbaar zijn.

 

 

Hierbij hoort nog wel en waarschuwing. Dit zijn echt de laatste -8  sorry 7 Fokker G-1 deel 2 boeken:

 

 

We hebben het assortiment in onze webshop ook uitgebreid met tweede hands artikelen, gebruikte zaken en boeken met een krasje.

Kijk hier maar eens.

 

G1 Informatie 37

Januari 2021

G1 Informatie 37 is uit!

Met het antwoord op de vraag waarom de G-1 2 staartbomen heeft en maar 1 staartschutter. En nog veel meer...

Veel leesplezier!

 

 

 

Bouwmodel 1/72

Januari 2021

Het lang verwachte 1/72 model van de Fokker G-1 is binnenkort ook via de Stichting Fokker G-1 verkrijgbaar! Ze zijn onderweg. Het is een uitdagend model geworden waarin veel details uit onze beide Fokker G-1 boeken zijn verwerkt. Hier en daar zitten aandachtspunten, zoals de camouflagepatronen.

Het model is via onze webshop verkrijgbaar voor € 29,95 plus verzendkosten.

Reserveren is al mogelijk via het contactformulier op deze website of een mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ook is het boek Fokker G-1 deel twee nog in beperkte aantallen beschikbaar. De perfecte referentie voor de modelbouwer! Het boek kost  37,95 plus verzendkosten.

 

 

 

G-1 Mondkapjes

December 2020

Wie wil dit nou niet?

                            

 

Dames en Heren, zie hier ons nieuwste model! Een mondkapje van moderne snit!

Het weefsel is opgebouwd uit meerdere soepelvallende laagjes verscholen achter een antracietkleurige of kersrode basis.

Met als charmant detail: een witte opdruk van een tot ieders verbeelding sprekend vliegtuig!

Deze accessoire combineert prima met stoere denim maar staat ook geweldig op een wit shirt.

Verder naar wens te combineren met pins en patches voor een verrassend resultaat.

 

Dames en Heren: het G-1 Mondkapje!

   

 

Een enkel mondkapje kost u slechts € 7,95 (met € 1,92 verzendkosten). Dus een mondkapje met een statement voor nog geen tientje!

Maak uw interesse (aantal, kleur, evt. combinaties met pins etc.) kenbaar via het contactformulier of stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en we vertellen u dezelfde dag hoe u aan dit schitterende voorwerp kan komen.

En om er eind 2020 nog feestelijk tintje aan te geven wordt het geheel ingepakt in kerstpapier.

 

Vliegende Hollanders Actie

November 2020
 
We zijn blij met de aandacht die er nu is voor onze nationale luchtvaartgeschiedenis met de TV documentaire serie "Vliegende Hollanders".
 
We willen een klein stukje aan dit succes toevoegen door de aandacht te vestigen op de ontwikkeling die Fokker en de Nederlandse vliegopleidingen bijna een eeuw geleden hebben doorgemaakt.
Dit wordt mooi beschreven in het boek Fokker Schoolvliegtuigen dat we ter ere van de serie met 5 euro korting aanbieden van € 37,95 voor € 32,95 om zo de eventuele aanschafdrempel te verlagen.
 
 
 
Maak uw interesse kenbaar via het contactformulier of stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en we vertellen u dezelfde dag hoe u aan dit schitterende boek kan komen.
 
En om er nog feestelijk tintje aan te geven wordt het naar keuze ingepakt in Sinterklaas- dan wel kerstpapier.

 

Missie naar de Moerdijkbruggen

Dinsdag 13 mei 1940, vliegpark Bergen NH

 

Kort voor 4.00 uur in de morgen stijgen vier Fokker G-1’s op vanaf Bergen. Twee buigen af naar het zuiden met de bedoeling om op Schiphol te landen. Twee gaan in oostelijke richting, voor het verlenen van grondsteun aan de Nederlandse grondtroepen bij de Grebbelinie.
 
Het Nederlandse opperbevel had moeten kiezen tussen twee kwaden: of een massale aanval op Duitse troepen bij de Grebbelinie, of een aanval op het oprukkende Duitse 9de Pantserleger ten zuiden van Rotterdam. De knoop werd kort na middernacht doorgehakt. Er zouden twee missies worden gevlogen.
 
Zo vertrokken er dus twee Fokker G-1’s naar Schiphol. De ene werd bemand door luitenant vlieger P.C. Schoute en sergeant luchtschutter H.P. Lindner, de andere door sergeant vlieger A.K. Bosman en sergeant schutter Coene. Die laatste moest bij Badhoevedorp worden verlaten vanwege een technisch mankement. Hoewel de vlieger er alles aan deed het onderstel naar buiten te laten komen, lukte dit niet. Beiden maakten gebruik van hun parachutes en kwamen (lichtgewond) neer aan de rand van vliegpark Schiphol.
 
Op Schiphol was nog een G-1 gevechtsklaar gemaakt, die bemand werd door luitenant vlieger Jhr. B. Sandberg en sergeant schutter J. van den Breemer. De laatste gevechtsklare Fokker T-V bommenwerper zou worden ingezet om de Moerdijkbruggen te bombarderen.
 
Lees op hier hoe de missie afloopt.
 
Sinds een aantal jaren wordt er elk jaar stilgestaan bij deze missie door de Stichting Herdenking Bombardement Moerdijkbrug, te raadplegen via www.13mei1940.nl.
Alles over de inzet in de meidagen is te raadplegen in ons boek over de Fokker G-1 Jachtkruiser, deel 2.

 

Patroontrommel

Maart 2020

Een bijzondere vondst.

Jelle Visser van het museum Vliegveld Bergen '40/'45 meldde het volgende feit waar ook de Fokker G-1 bij betrokken is:

In februari 2020 is een rood exemplaar van de Lewis machinegeweer trommel gevonden nabij Bunnik door Jim Meinema van Watch Dutch MD. Deze bekende YouTube groep doet wel meer bijzondere vondsten. Het exemplaar is geschonken aan museum Vliegveld Bergen '40/'45.

Het feit dat het exemplaar rood is, wijst erop dat deze gemaakt is voor patronen van het kaliber 7,9 mm zoals deze vanaf 1925 werd ingevoerd. Elke trommel kon 97 patronen bevatten.

De mitrailleurs van de landmacht hadden een gladde trommel, en die van de luchtvaartafdeling een met ribbels. Aangezien het exemplaar geribbeld is, betreft het dus een patroontrommel voor een Lewis vliegtuigmitrailleur uit de periode 1925-1940.

Er waren diverse vliegtuigen binnen de Nederlandse Luchtvaartafdeling die dergelijke mitrailleurs als boordwapen hadden. Oa de Fokker G-1, en de Fokker CX.

 

 

Verslag van de opgraving: Youtube video: https://www.youtube.com/watch?v=3ahZBsxnSfo. Vanaf ca. 15.50 zie je de vondst van de trommel.

(Tekst en foto's: Jelle Visser)

 

 ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………