Selecteer de taal

Hoe gaat het her-ontwerpen dan ?
Hier en op de volgende pagina's legt Pim uit hoe hij te werk gaat, en waarom hij een 3 dimensionaal tekenpakket gebruikt.


 Als voorbeeld neem ik een relatief eenvoudig onderdeel waar aardig wat informatie voorhanden is., de stuurkolom.
Informatie haal ik natuurlijk uit foto materiaal !

 Maar soms heb ik de luxe van een tekening of zoals hier een schets:

 


 Zo, alle informatie is voorhanden. Of toch niet? Vaak komt het voor dat er weer nieuwe foto's en/of tekeningen gevonden worden die het herontwerpen makkelijker maken.

Als ik alleen foto's tot mijn beschikking heb dan moet ik de grootte van het onderdeel schatten aan de hand van onderdelen die op dezelfde foto staan en waar ik wel al de afmetingen van weet.

Dan begint het echte werk. Normaal gezien begin ik in een plat vlak het onderdeel te schetsen. Daarna ga ik dikte aan het onderdeel geven. Dan de gaten maken en die aftrekken van het onderdeel. Het is soms net zo als het maken van het echte onderdeel: Eerst een groot stuk materiaal en daar dan gaten in boren / frezen / knippen. Zie onderstaande animatie om een beeld te geven van de handelingen.


Nadat al het 3D werk gedaan is, kunnen we starten met de tekening. Een tekening is voor eenvoudige onderdelen nog steeds de makkelijkste manier om iets te laten maken.

We selecteren eerst het onderdeel wat we willen tekenen en geven de richting aan van waaruit het eerste aanzicht komt (hieronder het vooraanzicht). De computer rekent nu uit wat er op het papier moet komen.

Nog een paar klikken op de muis en we hebben de andere 2 aanzichten. Dimensionering aanbrengen is nog steeds mensenwerk, hoewel de waarde/lengte/diameter wordt gegenereerd door het programma. De "tekenaar" hoeft alleen aan te geven welke lijnen hij wil vermaten. Het resultaat is hieronder te zien.

 

Voor het maken van deze tekening, inclusief vermating, had ik ongeveer 10 minuten nodig.


 

Niks is zeker bij het ontwerp proces, vooral niet als men uit moet gaan van alleen foto's om iets te ontwerpen.

De kracht van het 3D ontwerpen ligt niet bij het maken van een tekening, maar bij het makkelijk wijzigen van het ontwerp. Stel het lager wat nodig is in het midden van de stuurkolom heeft een andere diameter dan gedacht. We gaan in het 3D model en selecteren de cilinder die het gat creeerd van het lager. Het software programma (hier CATIA V4) geeft nu de afmeting aan van het gat:

 

We selecteren "R1 = 20.000" en vervolgens typen we "30" in en voila!

 

Nu nog de tekening, we geven de computer opdracht de aanzichten te vernieuwen en voila!